Nieuwe huid | Instalatie 


’It is not the strongest of the species that survive but the most adaptable.” – Charles Darwin

In het dierenrijk heeft het transformeren van gedaante veelal een overlevingsfunctie: het afschrikken van vijanden en het aantrekken van partner of prooi. Denk maar aan een kogelvis of pauw. Daarnaast hebben organismen bijvoorbeeld een vacht, schubben, veren of een schild dat hun lichaam beschermt tegen extreme situaties: warmte, kou, donker en het weer.

Wij als mensen zijn onze vacht allang verloren. Hiervoor in de plaats is onze kleding gekomen. De kledingindustrie is de op een na grootste oorzaak van milieuvervuiling en CO2 uitstoot, die we op dit moment kennen. Gemiddeld komt de watervoetafdruk van een katoenen T-shirt uit op 2700 liter water, volgens het Water Footprint Network. Ter vergelijking: in een ligbad gaat ongeveer 114 liter water.

Hoe kunnen wij als mens leren van de transformatie en de aanpasbaarheid van dieren? Hoe kunnen we dit gebruiken om een nieuwe huid te creëren die tegen alle situaties opgewassen is, waar we meer uit kunnen halen of extra functies aan toe kunnen kennen?

In samenwerking met Soe stein + delfi Samson 


NIENKE MEINSTER 2022